Flerbostadshus och bostadsrättsföreningar

I lagen står det att ägare och nyttjanderättshavare i skälig omfattning ska hålla utrustning för släckning av brand. Oftast är det fastighetsägaren som är ansvarig för att det finns minst en brandvarnare i varje hushåll och nyttjanderättshavaren är sedan ansvarig för skötsel och underhåll av brandvarnaren.

Det kan även vara lämpligt att ha släckutrustning i utrymmen där det kan uppstå en brand till exempel tvättstugor, kvarterslokaler, i garage och förrådsutrymmen. Vi rekommenderar även att ha brandsläckare i trapphusen, gärna en på varje våningsingsplan, så att de boendes lätt kan springa ut och hämta om en brand uppstår i hemmet.

Tänk på att förvaring av brännbara föremål ökar risken för anlagda bränder. Se därför till att trapphus, källargångar m.m är fria från föremål. Detta är även viktigt för att inte försvåra utrymning

Utrymningsskyltar och nödbelysning
Utrymningsskyltar är till för att vägleda människor mot utgångarna. I flerbostadshus krävs det normalt bara i svårorienterade lokaler som tex tvättstugor och källare samt om dagsljuset inte räcker till om lamporna slocknar. Kravet har sin grund i byggreglerna.
I trapphus i flerbostadshus med fler än 8 våningar ska det finnas nödbelysning.

Danik brand levererar ut släckutrustning till er fastighet och monterar det efter gällande regler och riktlinjer. När det är dags för service hör vi av oss och kommer och hämtar utrustningen, servar och kör ut den igen till er.

Vi kan även hjälpa er med att installera nödbelysning och rita upp utrymningsplaner.

Rulla till toppen